Рецепти
Чорба од лук и карфиол Ана Ѓорова

Чорба за имунитет или едноставно кога ви се јаде вкусен, а здрав оброк

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лук(5 Чешниња)

Карфиол(2 Китки)

Кромид(2 средни главици )

Свежи шампињони(225 Грама)

Бистра зеленчукова супа(4 Чаши)

Вода(8 Чаши)

Сув магдонос(3 Кафени лажици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Ѓумбир(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/8 Кафена лажица)

Бибер

Сол

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Излупете 5 чешниња лук и отсечете им ги краевите. Ставете ги во помал огноотпорен сад, попрскајте ги со 1 лажица масло, покријте го садот со фолија и печете ги 45-60 минути во загреана рерна на 190 степени.
  2. Во поголемо тенџере на оган загрејте 1 лажица масло и пропржете го исечканиот кромид и исечканите китки карфиол околу 5 минути.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги исечканите печурки и гответе уште 5 минути.
  4. Додајте ја зеленчуковата супа и водата, па зачинете. Откако ќе зоврие супата, намалете ја температурата на умерена и гответе 15 минути со повремено мешање.
  5. По 15 минути додајте го испасираниот, печен лук и гответе уште 30 минути.
  6. Тргнете ја супата од оган и испасирајте ја со рачен блендер. Зачинете уште по вкус, па послужете.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: