Рецепти
Есенска торта Ана Ристеска

Совршената есенска торта со која нема да погрешите и трудот ќе ви се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(18 )

Шеќер(18 супени лажици (пандишпан) )

Мелени ореви(150 Грама (пандишпан) )

Брашно(3 Супени лажици (пандишпан) )

Млеко(500 Милилитри (прв фил) )

Шеќер(18 Супени лажици (прв фил) )

Брашно(6 Супени лажици (прв фил) )

Путер(250 Грама (прв фил) )

Шеќер(300 Грама (втор фил) )

Лешник(400 Грама (втор фил) )

Шлаг во прав(4 кесички (втор фил) )

Млеко(400 милилитри (втор фил) )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Започнуваме со подготовка на пандишпанот.  Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките. Ги матиме белките со миксер, го додаваме шеќерот и откако белките ќе ја добијат потребната цврстина го исклучуваме миксерот.
  2. Потоа во садот ги додаваме брашното и мелените ореви и мешаме додека смесата не се соедини. Ја нанесуваме смесата во тава за печење обложена со хартија. Тавата ја ставаме во рерна, печеме 20 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
  3. Започнуваме со подготовка на првиот фил. Во тенџере на оган ставаме 1/2 од млекото и го додаваме шеќерот. Преостанатото млеко и брашното ги додаваме во садот со жолчките. Мешаме додека смесата не се соедини. Потоа непрекинато мешајќи со жица ја додаваме смесата во зовриеното млеко во тенџерето на оган.
  4. Откако кремот ќе ја добие потребната густина го тргаме тенџерето од оган. Во длабок сад со миксер го матиме путерот додека не стане пенест. Го додаваме изладениот крем и матиме додека првиот фил не се соедини.
  5. Започнуваме со подготовка на вториот фил. Во тенџере на оган го ставаме шеќерот и мешаме со лажица. Откако шеќерот ќе се карамелизира ги додаваме лешниците и промешуваме. Го ставаме грилијашот во тава за печење и оставаме да се излади. Со метален чук го кршиме на пачиња и го миксаме во блендер.
  6. Во сад за матење со миксер ги матиме прашокот за шлаг и млекото додека шлагот на ја добие потребната цврстина. Во длабок сад ставаме 2/3 од изматениот шлаг и 2/3 од измиксаниот грилијаш. Мешаме со лажица додека вториот фил не се соедни.
  7. Пандишпанот го вадиме од тавата и му ја отстрануваме хартијата. Го сечеме на 3 еднакви ленти по широчина. Првата лента пандишпан ја ставаме на  послужавник и ја премачкуваме прво со првиот, а потоа со вториот фил. Прекриваме со втората лента пандишпан и филуваме по истиот редослед. Ја ставаме третата лента пандишпан и целата торта ја премачкуваме со преостанатиот втор фил.
  8. Преостанатиот шлаг го полниме во слаткарска ќеса и ја декорираме порната површина на тортата
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: