Рецепти
Филет од лосос со пире, сос од бел пипер и слатко од сливи Ана Ѓорова

Слаткиот вкус на сливата оди одлично во комбинација со печениот лосос и со сосот што претставуваат спој на вкусно и богато главно јадење од полската кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Лососот убаво се чисти и се посолува, па се пече додека кората стане крцкава.
  2. Свежите сливи се сечат на половина, им се отстранува семката и се ставаат во тенџере да се варат со мед и шеќер. Се остава да се вари од 15 минути до половина час со привремено мешање додека сливите омекнат и пуштат малку сок. Можете да додадете и црно вино, меѓутоа со тој додаток слаткото треба подолго да се вари. Се додаваат прстофат сол и бибер.
  3. Во меѓувреме се подготвува пире од компир – компирите се лупат и се сечат на средни парчиња, па се варат во солена вода додека убаво омекнат. Потоа се пасираат и постепено им се додава малку млако млеко, омекнат путер и сол.
  4. Во друго тенџере се сечка кромидот и се пропржува со 2-3 лажици путер и масло. Се додаваат сечканите печурки, се додаваат лупени и сечкани целер и коријандер. Откако ќе се пропржат се додава 1 литар бело вино (уште подобро ароматично вино за готвење-Vermouth).
  5. Се остава да се вари додека испари течноста повеќе од половина, па потоа се налева готова пилешка супа. Повторно се остава да испари супата и да се добие кремаста смеса. Потоа се зачинува со бел пипер, се додаваат малку масарпоне сирење и крем сирење. Повторно се зачинува со сол и бибер по вкус и на крај се цеди преку цедалка и добро се меша.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: