Рецепти
Крцкав стек со палента Ана Ристеска

Похуван пилешки стек со палента и сусам во сос со маслинки или кисели краставички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Стекот се сече на потенки парчиња и се чука со чекан за месо, така месото ќе биде посочно. Потоа се става во солена вода малку да се подвари.
  2. Месото се вади од водата, се остава малку да се излади. Се потопува во претходно изматено јајце со сол и со вегета, потоа се валка во палента измешана со лебни ронки и со сусам па се реди во подмачкана тепсија.
  3. Кога е нареден целиот стек во тепсијата, одозгора се попрскува со масло, се наросува со сушен магдонос и се става да се пече во рерна на 220 степени. Се пече додека добие убава боја.
  4. Во тенџерето се ставаат масло и 5 лажици брашно и се пржи на тивок оган малку да потемни. Полека се додава млекото и истовремено се меша за да не се направат грутчиња од брашното. Се вари на тивок оган додека се постигне саканата густина. На крај се додаваат зачини по желба, а исто така може и ситно сечкани маслинки, рендани кисели краставички и печурки по желба.
  5. Кога ќе биде готово месото, се сервира сосот, а по желба се додава свежа сезонска салата.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: