Рецепти
Мармалад од грозје со јаболки Ана Ѓорова

Необичен и вкусен овошен мармалад од бело грозје и јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело грозје(1 Килограм)

Јаболко(2 )

Шеќер(400 Грама)

Лимон(1/2 )

Ракија(1 мала чашка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јаболките излупете ги и отстранете им ги дршките и семките, па исечете ги на коцкички.
  2. Ставете ги во тенџере со сокот од лимон и грозјето. Гответе ги околу 30 минути.
  3. Ставете ја содржината од тенџерето во цедалка за добро да го процедите целиот сок од овошјето.
  4. Сокот ставете го во тенџере на оган со шеќерот и добро измешајте го.
  5. Додајте ја и ракијата, па гответе уште 40 минути. Со дрвена лажица отстранувајте ја пената што се прави при варењето.
  6. На крај од варењето, проверете ја густината на мармаладот – капнете пола лажичка во стаклена чинија.
  7. Мармаладот претурете го во стерилизирани тегли, добро прицврстете ги со капак и превртете ги наопаку.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: