Рецепти
Мусака со чадена сланина и печурки Ана Ѓорова

Гурмански ручек што одлично оди со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(5 )

Свежи шампињони(500 Грама)

Јајце(8 )

Димена сланина(100 Грама)

Кашкавал(150 Грама)

Кромид(1 Главица)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Млеко(500 Милилитри)

Вода(100 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Компирите се лупат, па се сечат на тенки кругови и половина од нив се ставаат во огноотпорен сад намастен со масло.
  2. Главицата кромид ситно се сечка и се нанесува врз компирите, а шампињоните се сечкаат на тенки листови и тие се редат врз кромидот.
  3. Лентите сланина се сечат на коцки и се додаваат врз садот, па потоа варените јајца се сечат на кругови и тие се редат.
  4. Во садот одозгора се редат преостанатите компири, па се полеваат со киселата павлака, млекото и водата (претходно измешани во сад со жица).
  5. Се зачинува по вкус со сол и бибер, па се ренда крупно кашкавал.
  6. Садот се затвора со алуминиумска фолија и се става во рерна да се пече 1 час на температура од 180°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: