Рецепти
Пијан крап (посно) Ана Ристеска

Македонски посен специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(2 Килограми)

Кромид(4 Главици)

Вегета(2 Кафени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Морков(5 )

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Маслиново масло(2 Кафени лажици)

Рендана кора од лимон(2 Кафени лажици)

Бело вино(150 Милилитри)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Убаво исчистете го крапот одвнатре и извадете му ги крлушките. Засечете го на оддалеченост од 1 сантиметар, посолете го и посипете го со мелен сув зачин.
  2. Вака подготвениот крап оставете го да отстои половина час на собна температура.
  3. Во меѓувреме исечкајте ги лукот, магдоносот и морковот.
  4. Рибата полејте ја со сок од лимон и одвнатре премачкајте ја со маслиново масло. Почнете да ја полните рибата, прво со половина од подготвениот магдонос, па лукот, кората од лимон, морковот и на крај завршувате со остатокот од магдоносот.
  5. Засеците затворете ги со чепкалки за заби.
  6. Рибата ставете ја во тава за печење која претходно сте ја премачкале со масло.
  7. Полијте ја со виното и одозгора посипете ја со мелена црвена пиперка.
  8. Тавата одозгора покријте ја со фолија и ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 250°C околу 1 час. Потоа извадете ја фолијата и допечете ја рибата уште 15-тина минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: