Рецепти
Пилешка мусака со сос од рузмарин Ана Ѓорова

Мусака на поинаков начин со вкусен сос. Пријатен ручек!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(стек 500 Грама)

Компир(500 Грама)

Кашкавал(100 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Павлака(200 Милилитри)

Бело вино(1 Чаша)

Вегета(1 Супени лажици)

Масло

Сол

Бибер

Маслиново масло(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )

Сол(1 Супена лажица)

Рузмарин(2 Супени лажици)

Бибер(2 Супени лажици)

Лук во прав(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Најпрво подгответе го сосот: во сад измешајте ги маслиновото масло, сокот од лимон, лукот во прав, 1 лажица сол, 2 лажици бибер и сувиот рузмарин.
  2. Пилешкото месо исечкајте го на ситни коцки и оставете го да отстои еден ден во сосот од рузмарин.
  3. Следниот ден стекот зачинете го со вегета и пржете го во загреано масло.
  4. Испржениот стек извадете го и во истото масло пржете го брашното, додајте го виното и промешајте, па додајте ја и павлаката.
  5. Зачинете по вкус со сол и бибер и мешајте додека да се згусне како сос.
  6. Компирите излупете ги и исечете ги на кругови.
  7. Во огноотпорен намастен сад ставете еден ред компири, па стек и одозгора прелијте со сосот.
  8. Печете во загреана рерна на 200 степени, потоа се вади од рерна, се ренда кашкавал и јадењето се допекува уште 15 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: