Рецепти
Пилешка мусака со сос од рузмарин Ана Ѓорова

Мусака на поинаков начин со вкусен сос. Пријатен ручек!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(стек 500 Грама)

Компир(500 Грама)

Кашкавал(100 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Павлака(200 Милилитри)

Бело вино(1 Чаша)

Вегета(1 Супени лажици)

Масло

Сол

Бибер

Маслиново масло(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )

Сол(1 Супена лажица)

Рузмарин(2 Супени лажици)

Бибер(2 Супени лажици)

Лук во прав(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Најпрво подгответе го сосот: во сад измешајте ги маслиновото масло, сокот од лимон, лукот во прав, 1 лажица сол, 2 лажици бибер и сувиот рузмарин.
  2. Пилешкото месо исечкајте го на ситни коцки и оставете го да отстои еден ден во сосот од рузмарин.
  3. Следниот ден стекот зачинете го со вегета и пржете го во загреано масло.
  4. Испржениот стек извадете го и во истото масло пржете го брашното, додајте го виното и промешајте, па додајте ја и павлаката.
  5. Зачинете по вкус со сол и бибер и мешајте додека да се згусне како сос.
  6. Компирите излупете ги и исечете ги на кругови.
  7. Во огноотпорен намастен сад ставете еден ред компири, па стек и одозгора прелијте со сосот.
  8. Печете во загреана рерна на 200 степени, потоа се вади од рерна, се ренда кашкавал и јадењето се допекува уште 15 минути.
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Тава со брокула и прокељ
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: