Рецепти
Риба со жалфија Ана Ѓорова

Лесен и едноставен рецепт за риба што одлично оди со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рибји филети(4 )

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Сол(по вкус )

Масло(8 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(неколку капки )

Брашно(4 Супени лажици)

Јајце(1 )

Вода(1 Супена лажица)

Презла(1 Чаша)

Рендан пармезан(4 Супени лажици)

Путер(2 Супени лажици)

Жалфија

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути + 1 час во маринада

  1. Главицата кромид ситно исечкајте ја, а чешнето лук истолчете го во дрвен сад со солта, 8 лажици масло и измешајте со неколку капки сок од лимон.
  2. Исчистените риби прелијте ги со маринадата и оставете ги отстојат 1 час во фрижидер.
  3. Потоа филетите риба измијте ги и исцедете ги, 4 лажици брашно измешајте со сол, јајцето и 1 лажица вода и матете.
  4. На ова додајте 1 чаша презла и 4 лажици пармезан (заедно се мешаат).
  5. Путерот се загрева и жалфијата се става одозгора врз рибита, кои се извалкани со брашно, јајцето и презлите и се пржат од двете страни по 6 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: