Рецепти
Ролат со зденки Ана Ѓорова

Одлично и сочно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(приближно 1/2 кг )

Квасец(1/2 свеж )

Јајце(2 )

Јогурт(200 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Зденка(4 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се растопува во млакото млеко и шеќерот и се остава да нарасне.
  2. Се замесува меко тесто од брашното, 1 јајце, јогуртот и стасаниот квасец.
  3. Кога тестото еднаш убаво ќе стаса, се расукува во една кора.
  4. Кората се премачкува со маргаринот и потоа насекаде се ставаат парченца од исечканите зденки. Може по желба да се стави и пилешка салама или шунка.
  5. Кората се витка во ролат, потоа се премачкува со второто јајце и се наросува со сусам.
  6. Повторно се остава да нарасне.
  7. Нараснатиот ролат се пече во загреана рерна додека зарумени, а потоа се сервира на исечени парчиња со големина по желба.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: