Рецепти
Школки во вински сос Ана Ристеска

Лесен летен ручек од школки во сос од бело вино на кој нема да можете да му одолеете

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Школки(1 1/2 Килограм)

Вода(150 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Путер(50 Грама)

Магдонос

Јајце(1 )

Ловоров лист(3-4 )

Млеко(150 Милилитри)

Вегета(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Главица)

Бело вино(250 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ги налеваме виното и водата и додаваме масло за јадење. Ги додаваме магдоносот, ловоровите листови, главицата кромид и школките. Посолуваме и наросуваме бибер и вегета.
  2. Во тава на оган со растопениот путер го пржиме брашното.
  3. Јајцето го кршиме и ја делиме белката од жолчката. Ја посолуваме жолчката, го налеваме млекото, наросуваме бибер и промешуваме.
  4. По 15 минути варење содржината од тенџерето ја истураме во цедалка, го вадиме зеленчукот, а месото од школките и течноста ги ставаме во тенџере на оган.
  5. Две црпалки од течноста додаваме во тавата со испрженото брашно, потоа содржината од тавата ја додаваме во тенџерето. Ја додаваме и жолчката со млеко, промешуваме и вариме додека сосот не ја добие потребната густина.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: