Рецепти
Торта со јагоди и крем од ванила Ана Ѓорова

Торта со три слоја што е многу вкусна и е одличен летен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 за пандишпан )

Шеќер(250 грама за пандишпан )

Брашно(250 грама за пандишпан )

Ванилин шеќер(1 пакетче за пандишпан )

Путер(75 грама за пандишпан )

Јајце(4 за кремот од ванила )

Шеќер во прав(175 грама за кремот од ванила )

Брашно(60 грама за кремот од ванила )

Млеко(500 мл за кремот од ванила )

Ванилин шеќер(1 пакетче за кремот од ванила )

Шеќер во прав(50 грама )

Јагоди(500 грама )

Шлаг во прав(3 пакувања за шлагот )

Млеко(300 мл за шлагот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Пандишпан

  1. Во тенџере на оган растопете го путерот.
  2. Одделете ги жолчките од белките – белките изматете ги со миксер со половина од шеќерот додека да ја добијат потребната цврстина.
  3. Жолчките изматете ги во друг сад со миксер со преостанатиот шеќер и ванилиниот шеќер додека се растопи шеќерот.
  4. Изматените жолчки, изладениот путер и брашното ги додаваме во садот со изматени белки и мешаме додека смесата се соедини.
  5. Ја нанесуваме во 3 тркалезни калапи за печење обложени со хартија, ги ставаме во рерна и печеме на 180°C околу 20 минути.

Крем од ванила

  1. Во тенџере ставете ги јајцата, 175 г шеќер во прав и ванилиниот шеќер и матете со миксер.
  2. Откако шеќерот ќе се растопи, додајте ги брашното и 100 мл млеко, па откако смесата ќе се соедини, исклучете го миксерот и ставете го тенџерето на оган и мешајте со лажица.
  3. Во друго тенџере на оган додајте го преостанатото млеко и откако ќе зоврие, додајте ја смесата.
  4. Непрекинато мешајте додека кремот ја добие потребната густина.

Финална постапка

  1. Пандишпаните филувајте ги со кремот од ванила.
  2. Одозгора наредете парчиња сечкани јагоди, шеќер во прав и шлаг.
  3. За шлагот изматете со миксер прашок за шлаг со 300 мл млеко додека ја добие потребната цврстина.
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница
Колач со три слоја
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: