Рецепти
Торта со јагоди и крем од ванила Ана Ѓорова

Торта со три слоја што е многу вкусна и е одличен летен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 за пандишпан )

Шеќер(250 грама за пандишпан )

Брашно(250 грама за пандишпан )

Ванилин шеќер(1 пакетче за пандишпан )

Путер(75 грама за пандишпан )

Јајце(4 за кремот од ванила )

Шеќер во прав(175 грама за кремот од ванила )

Брашно(60 грама за кремот од ванила )

Млеко(500 мл за кремот од ванила )

Ванилин шеќер(1 пакетче за кремот од ванила )

Шеќер во прав(50 грама )

Јагоди(500 грама )

Шлаг во прав(3 пакувања за шлагот )

Млеко(300 мл за шлагот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Пандишпан

  1. Во тенџере на оган растопете го путерот.
  2. Одделете ги жолчките од белките – белките изматете ги со миксер со половина од шеќерот додека да ја добијат потребната цврстина.
  3. Жолчките изматете ги во друг сад со миксер со преостанатиот шеќер и ванилиниот шеќер додека се растопи шеќерот.
  4. Изматените жолчки, изладениот путер и брашното ги додаваме во садот со изматени белки и мешаме додека смесата се соедини.
  5. Ја нанесуваме во 3 тркалезни калапи за печење обложени со хартија, ги ставаме во рерна и печеме на 180°C околу 20 минути.

Крем од ванила

  1. Во тенџере ставете ги јајцата, 175 г шеќер во прав и ванилиниот шеќер и матете со миксер.
  2. Откако шеќерот ќе се растопи, додајте ги брашното и 100 мл млеко, па откако смесата ќе се соедини, исклучете го миксерот и ставете го тенџерето на оган и мешајте со лажица.
  3. Во друго тенџере на оган додајте го преостанатото млеко и откако ќе зоврие, додајте ја смесата.
  4. Непрекинато мешајте додека кремот ја добие потребната густина.

Финална постапка

  1. Пандишпаните филувајте ги со кремот од ванила.
  2. Одозгора наредете парчиња сечкани јагоди, шеќер во прав и шлаг.
  3. За шлагот изматете со миксер прашок за шлаг со 300 мл млеко додека ја добие потребната цврстина.
Шпагети со пилешки сос
Бело касато
Ципура на жар
Затворени пици со шампињони
Боранија со чедена сланина и компири
Колач од тиква
Фетучини со песто сос
Полнето свинско филе
Пита од лиснато тесто
Полнети мисиркини гради
Свински кременадли со сос од шампињони
Полнет леб
Торта со суво овошје и костени
Торта со чоколадо и мармалад
Торта со вишни
Абисински колач
Школки во вински сос
Пилешки крилца во сос од пиперки
Пилешки копани со сос од бело вино
Смути со смокви
Суви смокви
Мини палачинки со крем
Карамелизирани смокви
Полнети шампињони
Солена пита со шампињони
Компири во кремаст сос
Векна од портокал
Торта со јагоди и крем од ванила
Салата од зелка и целер
Чорба од лигњи

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: