Рецепти
Урма торта Ана Ристеска

Со овој десерт ви предлагаме да се напиете суво бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(10 )

Урми(400 Грама)

Шеќер(10 Супени лажици)

Ореви(300 Грама)

Брашно(4 Супени лажици)

Путер(250 Грама)

Шеќер во прав(18 Супени лажици)

Црно чоколадо(200 Грама)

Шлаг во прав(2 Пакувања)

Млеко(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

Пандишпан:

  1. Урмите без семки ситно ги сечкаме.
  2. Со сукалка ги дробиме оревите.
  3. Јајцата ги кршиме и ги делиме жолчките од белките.
  4. Белките ги матиме со миксер и им додаваме 10 лажици шеќер, па продолжуваме да матиме додека шеќерот не се растопи.
  5. Потоа во матените белки ги додаваме издробените ореви, исечканите урми и брашното.
  6. Мешаме со лажица додека состојките добро се соединат.
  7. Тестото за пандишпанот го истураме во тава за печење обложена со хартија.
  8. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 15 минути на 200 степени.

 

Фил:

  1. Чоколадата ја кршиме на парчиња и ја ставаме да се топи на пареа.
  2. Со миксер ги матиме путерот и 10 лажици шеќер во прав додека путерот не стане пенест.
  3. Садот со растопената чоколада го тргаме од оган.
  4. Во садот со жолчките додаваме 8 лажици шеќер во прав и матиме со миксер.
  5. Потоа во садот со изматените жолчки го додаваме изматениот путер и матиме со миксер додека смесата не се соедини.
  6. Во садот ја додаваме изладената растопена чоколада и матиме со миксер додека филот не се соедини.

 

Филување:

  1. Од испечениот пандишпан ја отстрануваме хартијата и го сечеме на два еднакви дела.
  2. Првиот дел го ставаме на долниот дел од правоаголна (или кружна) кутија за торта и го премачкуваме со фил.
  3. Врз филот го ставаме вториот дел од пандишпанот.
  4. И него го филуваме.

 

Финална постапка:

  1. Со миксер ги матиме млекото и прашокот за шлаг.
  2. Матиме додека шлагот не ја добие потребната густина.
  3. Шлагот го ставаме во готварски шприц и ги прекриваме страничните делови на тортата, како и краевите на горната површина на тортата.
  4. Тортата може да ја декорираме со јатки од ореви или со овошје на следниот начин: со полукругови портокал свиткани во форма на осумки ги украсуваме краевите на горната површина на тортата.
  5. Врз горната површина на тортата нанесуваме сечкани јагоди.
  6. Меѓу јагодите нанесуваме мали парчиња портокал.
  7. На средината на тортата по должина редиме зелени зашеќерени цреши.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: