Рецепти
Фаџ со суви смокви Ана Ѓорова

Непечен колач со суво овошје и урми за вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суво грозје(1 Чаша)

Суви смокви(10-12 )

Урми(5 )

Бадеми(или ф'стаци 1/4 чаша ситно сечкани )

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Шеќер(2 Супени лажици)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сувото грозје, сувите смокви и урмите (свежи) потопете ги во ладна вода и оставете ги да отстојат најмалку 4 часа или уште подобро преку ноќ. Ова ќе ги омекне и полесно ќе ги сомелете. Може и сами да направите суви смокви ( рецепт: https://moemeni.mk/?cs_recepti=suvi-smokvi )
  2. Утредента добро исцедете ги од водата, исчистете ги семките од урмите и добро изблендирајте ги да добиете хомогена кремаста смеса.
  3. Бадемите (или ф’стаците) исечкајте ги и потпечете ги во тава (без масло) околу 5 минути на умерен оган.
  4. Во вок тава загрејте малку масло, претурете ја смесата со сувото овошје и гответе на умерен оган 10-15 минути. Мешајте и гответе додека смесата се згусне.
  5. Потоа додајте ги сечканите јатки и шеќерот, па гответе уште 10 минути. Смесата треба да се згусне како мека топка и да не се лепи на страните од вок тавата.
  6. Извадете ја смесата од тавата и измешајте го екстрактот од ванила.
  7. Огноотпорен четвртаст сад премачкајте го со масло или обложете го со хартија за печење, па распоредете ја смесата.
  8. Колачот оставете го во фрижидер пред послужување, па потоа исечете го на коцки, посипете го со шеќер во прав и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: