Рецепти
Богородична погача (посно)
Оваа погача може да ја подготвите за куќни слави, родендени и слично или без никаков повод и да ја комбинирате со разни намази и салати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Прашок за печиво(1 )
Сода бикарбона(2 Кафени лажици)
Шеќер(150 Грама)
Газирана вода(400 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во длабок сад ги мешаме брашното, сода бикарбоната и печивото. Постепено во садот ја додаваме газираната вода, шеќерот, солта и малку масло.
- Го месиме тестото кое треба да биде полутврдо. Оставаме да отстои околу половина час.
- Тестото го ставаме во плехче намачкано со масло.
- Со вилушка ја шараме погачата по желба, а потоа ја печеме во загреана рерна на 200°C додека да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во