Рецепти
Чоколадни кроасани Ана Ѓорова

Превкусни кроасани што се топат во уста!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(5 Децилитри)

Вода(1 дл топла )

Масло(2 Децилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Адитив(1/2 ќесичка )

Еурокрем(300 Грама)

Црно чоколадо(300 Грама)

Маргарин(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во сад се замесува тесто од брашното, квасецот, млекото, водата, маслото, солта, шеќерот, јајцата и адитивот и се остава да нарасне.
  2. Тестото се дели на три дела, а секој дел се дели на пет топчиња.
  3. Топчињата се сукаат во мала кора, се премачкуваат со маргарин и се редат една врз друга.
  4. Се сука голема кружна кора и се дели на 20 триаголници, така што се сече со нож од центарот кон краевите на кората.
  5. Врз секој триаголник се става по една лажица крем и се витка како кифла.
  6. Се редат во подмачкан плех, врз секој кроасан се става маргарин и се оставаат да нараснат.
  7. Се печат на 200 степени додека да заруменат.
  8. Испечените и оладени кроасани се преливаат со топено чоколадо и се украсуваат по желба.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: