Рецепти
Чоколадни кроасани
Превкусни кроасани што се топат во уста!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Млеко(5 Децилитри)
Вода(1 дл топла )
Масло(2 Децилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(2 Супени лажици)
Јајце(2 )
Адитив(1/2 ќесичка )
Еурокрем(300 Грама)
Црно чоколадо(300 Грама)
Маргарин(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во сад се замесува тесто од брашното, квасецот, млекото, водата, маслото, солта, шеќерот, јајцата и адитивот и се остава да нарасне.
- Тестото се дели на три дела, а секој дел се дели на пет топчиња.
- Топчињата се сукаат во мала кора, се премачкуваат со маргарин и се редат една врз друга.
- Се сука голема кружна кора и се дели на 20 триаголници, така што се сече со нож од центарот кон краевите на кората.
- Врз секој триаголник се става по една лажица крем и се витка како кифла.
- Се редат во подмачкан плех, врз секој кроасан се става маргарин и се оставаат да нараснат.
- Се печат на 200 степени додека да заруменат.
- Испечените и оладени кроасани се преливаат со топено чоколадо и се украсуваат по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во