Рецепти
Ролни со цимет Ана Ристеска

Слатко задоволсто со цимет кое најчесто се служи за појадок или десерт. Одлично оди во комбинација со чаша топол чај или млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец во прав(2 1/4 Кафени лажици)

Вода(1 Чаша)

Шеќер(1/2 Чаша)

Ролни со цимет(1/4 Чаша)

Јајце(2 )

Несолен путер(7 Супени лажици)

Брашно(5-6 Чаши)

Сол(малку )

Кафеав шеќер(1 1/2 Чаша)

Цимет(2 Супени лажици)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)

Крем сирење(113 Грама)

Путер(1/4 чаша за филот )

Шеќер во прав(1 Чаша)

Свеж сок од лимон(1/2 Супена лажица)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Сол(1/2 кафена лажичка за филот )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути

  1. Ставете ја топлата вода и шеќерот во еден сад. Додајте го квасецот во прав, промешајте и оставете да отстои 5-10 минути.
  2. Во меѓувреме стопете 6 супени лажици путер во микробранова печка.
  3. Кога смесата со квасецот ќе биде готова додајте ја матеницата, јајцата и путерот и матете со миксер. Постепено додавајте 4 чаши брашно, една по една. Додајте и сол.
  4. Кога брашното ќе биде убаво измесено, додајте го останатиот дел од брашното и убаво замесете тесто кое не треба да лепи и да може да се формира топка од него. Значи вкупно ќе бидат потребни околу 5 и пол чаши брашно.
  5. Стопете една лажица путер и ставете го путерот во поголем сад. Ставете го и тестото, гледајте да биде премачкано од сите страни со путер, покријте го со фолија и оставете го да стои на топло 60-90 минути.
  6. Во меѓувреме соединете го кафеавиот шеќер, циметот и нишестето. Промешајте ги убаво и тргнете ги на страна.
  7. Од кога ќе отстои тестото расукајте го со сукало во четвртаста форма, но внимавајте да не е предебело или претенко. Премачкајте го со омекнат путер. Поросете со смесата со цимет и убаво натапкајте ја со сукалото за да не се одлепи.
  8. Тестото смотајте го како ролат. Исечете го ролатот на 12 парчиња.
  9. Плех за печење премачкајте го со путер и наредете ги ролните. Покријте го плехот со хартија и со крпа и оставете ролните да отстојат 60-90 минути за двојно да пораснат.
  10. Загрејте ја рерната на 180 степени и печете ги ролните околу 20 минути. На средина од печењето свртете ја тавата и продолжете со печењето.
  11. Во меѓувреме подогответе го преливот. Крем сирењето и путерот ставете ги во сад и матете ги со миксер. Додајте ги шеќерот во прав, сокот од лимон, екстрат од ванила и малку сол и убаво промешајте.
  12. Кога ќе ги извадите ролните од печење премачкајте ги со пола од филот, а кога малку ќе се подоладат премачкајте ги со останатиот дел.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: