Рецепти
Чорба од чадено месо
Вкусна чорба со свинско чадено месо и доматен сос што е одлична за предјадење или за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(чадено 500 грама )
Кромид(1 Главица)
Домат(1 )
Кисела павлака(100 Милилитри)
Доматно пире(3 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Вегета(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Лук(1 Чешне)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Чаденото месо измијте го и исечете го на поголеми парчиња. Ставете го во тенџере со зовриена вода на оган.
- Главицата кромид исечете ја на поголеми резанки, а магдоносот исечкајте го покрупно. Додајте ги во тенџерето и зачинете со сол, бибер и вегета.
- Откако чаденото месо ќе омекне, извадете го од тенџерето и исечкајте го на ситни коцки.
- Во тенџерето на оган додајте го доматното пире, сечканото чешне лук и доматот.
- Откако парчињата домат ќе се сварат, содржината од тенџерето исцедете ја во цедалка врз друго тенџере. Тенџерето со процедената течност ставете го на оган.
- Во друг длабок сад со жица за матење измешајте ги оцетот, киселата павлака, црвениот пипер и брашното додека да се соединат. Непрекинато мешајќи со жицата, додајте ја смесата во тенџерето на оган.
- Додајте ги и парчињата чадено месо и промешајте. Варете додека чорбата ја добие потребната густина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во