Рецепти
Чорба од икри
Одлична чорба од икри за предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Икри од крап(200 Грама)
Лимон(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Кисела павлака(1 )
Брашно(2 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Икрите се чистат од кожичката и се ставаат во длабока чинија со вода во која се додава една лажица оцет и се оставаат да отстојат половина час.
- Во тенџере се става вода за супа да врие заедно со зеленчукот потребен за супа, па се додаваат биберот, лукот и ловорот.
- Зеленчукот се вари додека омекне, а потоа се цеди водата.
- Се прави запршка од 2 лажици брашно кои се пропржуваат на загреано масло во тава и се пржи додека добие жолтеникава боја. Во него се додава зеленчукот.
- Потоа се додава и цедената супа со постојано мешање. Кога ќе зоврие, се додаваат икрите и се варат околу 30 минути.
- На крајот чорбата се зачинува со кисела павлака, жолчка и сок од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во