Рецепти
Чорба со печурки и чадена сланина
Домашна чорба што одлично оди со потпечено лепче за предјадење или ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грашок(од конзерва 250 грама )
Свежи шампињони(250 Грама)
Димена сланина(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Пашканат(1 корен )
Кисела павлака(250 Милилитри)
Вегета(1 Супена лажица)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Сланината исечкајте ја на коцки и пржете ја на загреано масло во тенџере на оган.
- Главицата кромид ситно исечкајте ја и додајте ја во тенџерето со запржената сланина, па промешајте.
- Исечкајте го коренот од пашканат и морковот на коцки и додајте ги во тенџерето со омекнатиот кромид.
- Шампињоните исечкајте ги на листови и додајте ги во тенџерето, па измешајте.
- Откако зеленчукот ќе омекне, додајте ги вегетата, сол, бибер и грашакот.
- Промешајте и додајте 1 литар вода, па откако зеленчукот ќе се свари, тргнете го тенџерето од оган.
- Во друг сад измешајте ги со жица исцедениот лимон, павлаката и 1 црпалка од чорбата.
- Потоа непрекинато мешајќи додавајте ја размешаната павлака во тенџерето, па сервирајте ја чорбата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во