Рецепти

Домашен леб
Рецепт за домашно лепче
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути
- Замесете го квасецот со малку млако млеко и брашно и оставете го да скисне. Откако ќе скисне, додајте го во брашното, ставете малку сол и измесете го со млако млеко во кое претходно сте го ставиле маслото.
- Измесете го тестото додавајќи млака вода, да биде средно меко и оставете го да скисне.
- Откако е готово, расмесете го повторно, поделете го на два дела и оставете го уште малку да кисне.
- Потоа ставете ги лебовите на тепсија попрскана со брашно, избодете ги со нож во средината и печете ги околу 1 час на температура од 150-200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во