Рецепти
Домашен леб со маслинки Ана Ристеска

Вкусно домашно лепче со маслинки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(200 Грама)

Брашно(400 Грама)

Квасец(1 )

Млеко(100 Милилитри)

Јогурт(100 Милилитри)

Сол(малку )

Шеќер(малку )

Црни маслинки(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 170 минути

  1. Размешајте го квасецот со малку шеќер, малку топло млеко и оставете го 5 минути.
  2. Во еден сад ставете ги трите вида брашно и малку сол.
  3. Додајте го квасецот и месете го тестото со постепено додавање млеко, јогурт и топла вода.
  4. Потоа, убаво месете додека добиете меко и мазно тесто.
  5. Тестото оставете го на топло 1 час да стасува.
  6. Во меѓувреме, исечкајте ги маслинките. По ваша желба можете да ставите црни или зелени или комбинирано.
  7. По 1 час извадете го тестото, додајте сечкани маслинки и убаво измесете го тестото.
  8. Направете леб со форма по ваш избор (тркалезен, долг, мали топчиња) и потоа повторно оставете го да стасува уште 30 минути.
  9. Стасаниот леб печете го во загреана рерна на 150 степени околу 45-50 минути.

*200 грама од белото брашно пред подготовка на рецептот треба да се испржи. Водата и зејтинот се ставаат да зовријат. Во зовриената смеса се додава брашното и се пржи 1 минута, па се трга убаво да се излади. Ова се смета како едно од трите брашна за подготовка на рецептот.




Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: