Рецепти
Домашен леб со маслинки Ана Ристеска

Вкусно домашно лепче со маслинки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(200 Грама)

Брашно(400 Грама)

Квасец(1 )

Млеко(100 Милилитри)

Јогурт(100 Милилитри)

Сол(малку )

Шеќер(малку )

Црни маслинки(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 170 минути

  1. Размешајте го квасецот со малку шеќер, малку топло млеко и оставете го 5 минути.
  2. Во еден сад ставете ги трите вида брашно и малку сол.
  3. Додајте го квасецот и месете го тестото со постепено додавање млеко, јогурт и топла вода.
  4. Потоа, убаво месете додека добиете меко и мазно тесто.
  5. Тестото оставете го на топло 1 час да стасува.
  6. Во меѓувреме, исечкајте ги маслинките. По ваша желба можете да ставите црни или зелени или комбинирано.
  7. По 1 час извадете го тестото, додајте сечкани маслинки и убаво измесете го тестото.
  8. Направете леб со форма по ваш избор (тркалезен, долг, мали топчиња) и потоа повторно оставете го да стасува уште 30 минути.
  9. Стасаниот леб печете го во загреана рерна на 150 степени околу 45-50 минути.

*200 грама од белото брашно пред подготовка на рецептот треба да се испржи. Водата и зејтинот се ставаат да зовријат. Во зовриената смеса се додава брашното и се пржи 1 минута, па се трга убаво да се излади. Ова се смета како едно од трите брашна за подготовка на рецептот.




Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: