Рецепти
Домашен леб со маслинки
Вкусно домашно лепче со маслинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченкарно брашно(200 Грама)
Брашно(400 Грама)
Квасец(1 )
Млеко(100 Милилитри)
Јогурт(100 Милилитри)
Сол(малку )
Шеќер(малку )
Црни маслинки(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 170 минути
- Размешајте го квасецот со малку шеќер, малку топло млеко и оставете го 5 минути.
- Во еден сад ставете ги трите вида брашно и малку сол.
- Додајте го квасецот и месете го тестото со постепено додавање млеко, јогурт и топла вода.
- Потоа, убаво месете додека добиете меко и мазно тесто.
- Тестото оставете го на топло 1 час да стасува.
- Во меѓувреме, исечкајте ги маслинките. По ваша желба можете да ставите црни или зелени или комбинирано.
- По 1 час извадете го тестото, додајте сечкани маслинки и убаво измесете го тестото.
- Направете леб со форма по ваш избор (тркалезен, долг, мали топчиња) и потоа повторно оставете го да стасува уште 30 минути.
- Стасаниот леб печете го во загреана рерна на 150 степени околу 45-50 минути.
*200 грама од белото брашно пред подготовка на рецептот треба да се испржи. Водата и зејтинот се ставаат да зовријат. Во зовриената смеса се додава брашното и се пржи 1 минута, па се трга убаво да се излади. Ова се смета како едно од трите брашна за подготовка на рецептот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во