Рецепти
Фокача со кромид и кашкавал
Италијанско тенко печиво со фил од пржен кромид и топен кашкавал за одличен ручек или предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Шеќер(2 лажици + 80 грама )
Квасец(15 грама свеж )
Црвен кромид(4 Главици)
Путер(50 Грама)
Кашкавал(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути + 3 часа за тестото
- Брашното просејте го на работната површина. Направете вдлабнатина во средината и додајте го квасецот, претходно растопен во малку млака вода, 2 лажици шеќер, 1 дл вода и прстофат сол.
- Замесете тесто и оформете го во топка. Покријте го со крпа и оставете го да стаса еден час.
- По еден час замесете го тестото повторно со 3 лажици масло. Покријте го и оставете го да стаса уште еден час.
- Во меѓувреме исечете го кромидот на тенки парчиња и пропржете го на путерот. Додајте сол и бибер по вкус и пржете на тивко околу 20 минути (додајте по потреба зовриена вода).
- Тестото растегнете го со рацете во еден плех, со тоа што краевите малку ќе ги задебелите.
- Врз фокачата ставете го пржениот црвен кромид, додајте кашкавал исечкен на коцки и одозгора наросете шеќер. Оставете ја фокачата да отстои уште еден час.
- Потоа печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 25-30 минути. Сервирајте ја топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во