Рецепти
Фокача со кромид и кашкавал Ана Ѓорова

Италијанско тенко печиво со фил од пржен кромид и топен кашкавал за одличен ручек или предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Шеќер(2 лажици + 80 грама )

Квасец(15 грама свеж )

Маслиново масло

Сол

Црвен кромид(4 Главици)

Путер(50 Грама)

Кашкавал(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути + 3 часа за тестото

  1. Брашното просејте го на работната површина. Направете вдлабнатина во средината и додајте го квасецот, претходно растопен во малку млака вода, 2 лажици шеќер, 1 дл вода и прстофат сол.
  2. Замесете тесто и оформете го во топка. Покријте го со крпа и оставете го да стаса еден час.
  3. По еден час замесете го тестото повторно со 3 лажици масло. Покријте го и оставете го да стаса уште еден час.
  4. Во меѓувреме исечете го кромидот на тенки парчиња и пропржете го на путерот. Додајте сол и бибер по вкус и пржете на тивко околу 20 минути (додајте по потреба зовриена вода).
  5. Тестото растегнете го со рацете во еден плех, со тоа што краевите малку ќе ги задебелите.
  6. Врз фокачата ставете го пржениот црвен кромид, додајте кашкавал исечкен на коцки и одозгора наросете шеќер. Оставете ја фокачата да отстои уште еден час.
  7. Потоа печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 25-30 минути. Сервирајте ја топла.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: