Рецепти
Француска супа Ана Ристеска

Француски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Супени лажици)

Бело вино(100 Милилитри)

Бибер(1 Прстофат)

Рендан кашкавал(250 Грама)

Путер(50 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Мајчина душичка во прав(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Килограм)

Коцка за супа-бујон(1 )

Багет(1 )

Рендан пармезан(30 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Се растопува путерот со неколку лажици масло во тенџере.
  2. Се додава сечканиот кромид, солта и мајчината душица и се готви 45 минути над умерена топлина со често мешање додека кромидот не омекне и добие светло кафена боја.
  3. Се додава брашното и се готви една минута со постојано мешање.
  4. Се додава виното и се продолжува со мешање 2 минути.
  5. Се раствора коцката за супа во еден литар вода и се додава на кромидот заедно со биберот. Се продолжува со готвење околу 30 тина минути со повремено мешање.
  6. Во меѓувреме се потпекуваат парчињата леб од двете страни.
  7. Се распоредува супата во огноотпорни садови. Одозгора се додаваат парчињата багет, а над нив се додава рендан кашкавал и пармезан.
  8. Во загреана рерна на 200 °C се потпекува супата додека не се растопи кашкавалот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: