Рецепти
Француска супа
Француски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Супени лажици)
Бело вино(100 Милилитри)
Бибер(1 Прстофат)
Рендан кашкавал(250 Грама)
Путер(50 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Мајчина душичка во прав(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Килограм)
Багет(1 )
Рендан пармезан(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Се растопува путерот со неколку лажици масло во тенџере.
- Се додава сечканиот кромид, солта и мајчината душица и се готви 45 минути над умерена топлина со често мешање додека кромидот не омекне и добие светло кафена боја.
- Се додава брашното и се готви една минута со постојано мешање.
- Се додава виното и се продолжува со мешање 2 минути.
- Се раствора коцката за супа во еден литар вода и се додава на кромидот заедно со биберот. Се продолжува со готвење околу 30 тина минути со повремено мешање.
- Во меѓувреме се потпекуваат парчињата леб од двете страни.
- Се распоредува супата во огноотпорни садови. Одозгора се додаваат парчињата багет, а над нив се додава рендан кашкавал и пармезан.
- Во загреана рерна на 200 °C се потпекува супата додека не се растопи кашкавалот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во