Рецепти
Холандска пита
Вкусна домашна пита со фил од домати и брокули
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Јајце(3 )
Прашок за печиво(1/2 ќесичка )
Сирење(150 грама )
Димена сланина(100 грама )
Домат(150 грама )
Едамер кашкавал(150 грама )
Карфиол(200 грама )
Брокула(250 грама )
Павлака(неутрална 300 мл )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Карфиолот и брокулата (само цветовите) заедно обарете ги во посолена и зовриена вода во тенџере на оган. Исцедете ги во цедалка и ставете ги во длабок сад.
- Лентите сланина и ајдамер исечкајте ги на коцки и додајте ги во садот.
- Додајте и 1 јајце и 1 жолчка, сол, бибер, неутрална павлака, вегета и домат исечен на кругови.
- Во друг сад ставете го брашното со печивото, 1 јајце, сол, 5 лажици масло, дробено сирење и 100 мл вода, па со дланките замесете тесто. Оставете го да отстои 30 минути во фрижидер.
- Потоа размесете го тестото на набрашнета површина и со сукало развлечете кора. Ставете ја во тркалезна тава бр.26 со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
- Во виљушка боцнете ја кората на неколку места и ставете го филот, па печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во