Рецепти
Холандска пита Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита со фил од домати и брокули

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Јајце(3 )

Прашок за печиво(1/2 ќесичка )

Сирење(150 грама )

Димена сланина(100 грама )

Домат(150 грама )

Едамер кашкавал(150 грама )

Карфиол(200 грама )

Брокула(250 грама )

Павлака(неутрална 300 мл )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Карфиолот и брокулата (само цветовите) заедно обарете ги во посолена и зовриена вода во тенџере на оган. Исцедете ги во цедалка и ставете ги во длабок сад.
  2. Лентите сланина и ајдамер исечкајте ги на коцки и додајте ги во садот.
  3. Додајте и 1 јајце и 1 жолчка, сол, бибер, неутрална павлака, вегета и домат исечен на кругови.
  4. Во друг сад ставете го брашното со печивото, 1 јајце, сол, 5 лажици масло, дробено сирење и 100 мл вода, па со дланките замесете тесто. Оставете го да отстои 30 минути во фрижидер.
  5. Потоа размесете го тестото на набрашнета површина и со сукало развлечете кора. Ставете ја во тркалезна тава бр.26 со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
  6. Во виљушка боцнете ја кората на неколку места и ставете го филот, па печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: