Рецепти
Холандска пита Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита со фил од домати и брокули

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Јајце(3 )

Прашок за печиво(1/2 ќесичка )

Сирење(150 грама )

Димена сланина(100 грама )

Домат(150 грама )

Едамер кашкавал(150 грама )

Карфиол(200 грама )

Брокула(250 грама )

Павлака(неутрална 300 мл )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Карфиолот и брокулата (само цветовите) заедно обарете ги во посолена и зовриена вода во тенџере на оган. Исцедете ги во цедалка и ставете ги во длабок сад.
  2. Лентите сланина и ајдамер исечкајте ги на коцки и додајте ги во садот.
  3. Додајте и 1 јајце и 1 жолчка, сол, бибер, неутрална павлака, вегета и домат исечен на кругови.
  4. Во друг сад ставете го брашното со печивото, 1 јајце, сол, 5 лажици масло, дробено сирење и 100 мл вода, па со дланките замесете тесто. Оставете го да отстои 30 минути во фрижидер.
  5. Потоа размесете го тестото на набрашнета површина и со сукало развлечете кора. Ставете ја во тркалезна тава бр.26 со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
  6. Во виљушка боцнете ја кората на неколку места и ставете го филот, па печете ја питата 45 минути во рерна на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: