Рецепти
Кифлички (посно)
Рецепт за најмеките кифлички кои може да ги подготвите за деновите на пост или доколку припремате посна слава
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(500 Милилитри)
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Шеќер(2 Супени лажици)
Сол(2 Кафени лажици)
Масло(1.5 Децилитар)
Посен маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Во длабок сад ставете ја топлата вода, па додајте го шеќерот и коцката свеж, издробен квасец. Оставете да отстои за да стаса квасецот отприлика 15-20 минути.
- Откако квасецот ќе стаса додајте го маслото и солта, промешајте, а потоа постепено додавајте го брашното и замесете меко и глатко тесто. Оставете го тестото да нарасне околу 30 минути.
- Потоа тестото замесете го на набрашнета површина и поделете го на топчиња по желба. Во зависност од тоа дали сакате помали или поголеми кифли, поделете помали или поголеми парчиња, прекријте ги со крпа и оставете ги малку да нараснат.
- Од нараснатите топчиња расукајте кифлички, засечете ги на краевите со нож, свиткајте ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200°C додека убаво заруменат.
- Готовите кифлички премачкајте ги со малку стопен, посен маргарин и оставете ги да се оладат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во