Рецепти
Кифлички (посно) Ана Ѓорова

Рецепт за најмеките кифлички кои може да ги подготвите за деновите на пост или доколку припремате посна слава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(500 Милилитри)

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(1.5 Децилитар)

Посен маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад ставете ја топлата вода, па додајте го шеќерот и коцката свеж, издробен квасец. Оставете да отстои за да стаса квасецот отприлика 15-20 минути.
  2. Откако квасецот ќе стаса додајте го маслото и солта, промешајте, а потоа постепено додавајте го брашното и замесете меко и глатко тесто. Оставете го тестото да нарасне околу 30 минути.
  3. Потоа тестото замесете го на набрашнета површина и поделете го на топчиња по желба. Во зависност од тоа дали сакате помали или поголеми кифли, поделете помали или поголеми парчиња, прекријте ги со крпа и оставете ги малку да нараснат.
  4. Од нараснатите топчиња расукајте кифлички, засечете ги на краевите со нож, свиткајте ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200°C додека убаво заруменат.
  5. Готовите кифлички премачкајте ги со малку стопен, посен маргарин и оставете ги да се оладат.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: