Рецепти
Кифлички (посно) Ана Ѓорова

Рецепт за најмеките кифлички кои може да ги подготвите за деновите на пост или доколку припремате посна слава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(500 Милилитри)

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(1.5 Децилитар)

Посен маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад ставете ја топлата вода, па додајте го шеќерот и коцката свеж, издробен квасец. Оставете да отстои за да стаса квасецот отприлика 15-20 минути.
  2. Откако квасецот ќе стаса додајте го маслото и солта, промешајте, а потоа постепено додавајте го брашното и замесете меко и глатко тесто. Оставете го тестото да нарасне околу 30 минути.
  3. Потоа тестото замесете го на набрашнета површина и поделете го на топчиња по желба. Во зависност од тоа дали сакате помали или поголеми кифли, поделете помали или поголеми парчиња, прекријте ги со крпа и оставете ги малку да нараснат.
  4. Од нараснатите топчиња расукајте кифлички, засечете ги на краевите со нож, свиткајте ги и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200°C додека убаво заруменат.
  5. Готовите кифлички премачкајте ги со малку стопен, посен маргарин и оставете ги да се оладат.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: