Рецепти
Крем чорба од компири со сланина
Брзо и лесно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(4 )
Димена сланина(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Млад кромид(3 )
Рендан пармезан(20 Грама)
Сушен темјан(1/4 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Коцката за супа ставете ја да се вари во тенџере со зовриена вода на оган.
- Лентите чадена сланина исечкајте ги на ситни коцки и пржете ги на загреано масло во друго тенџере на оган.
- Испржената сланина ставете ја на чинија обложена со хартија.
- Главицата кромид ситно исечкајте ја и пржете ја во преостанатото масло каде што ја пржевте сланината.
- Компирите излупете ги и исечкајте ги на ситни коцки, па додајте ги во тенџерето со омекнатиот кромид.
- Додајте ги темјанот и супата од коцка.
- Откако компирите ќе се сварат, тргнете го тенџерето од оган и содржината во тенџерето исмиксирајте ја со рачен миксер или во блендер.
- Додајте ги млекото и киселата павлака, зачинете со сол и бибер и повторно измиксирајте.
- Чорбата сервирајте ја со пржената сланина и парчиња млад кромид. Може по желба одозгора да изрендате кашкавал или пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во