Рецепти
Крокети со шунка Ана Ѓорова

Пржени, крцкави крокети со шунка и сос од кисели краставички и мајонез

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шунка(250 Грама)

Лебни трошки(2-3 Супени лажици)

Кисели краставички(2 )

Пченкарно брашно(100 Грама)

Мајонез(150 Грама)

Путер(50 Грама)

Брашно(150 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Бело вино(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во тенџере на оган растопете го путерот и додајте сечкан магдонос и врело млеко. Мешајте со жица за матење и постепено додавајте го белото брашно. Тргнете од оган и продолжете да мешате додека тестото започне да се одделува од тенџерето.
  2. Потоа додајте го и пченкарното брашно, шунката исечкана на коцки, 1 јајце и соединете ја смесата. Со дланките земете од подготвената смеса и формирајте крокети.
  3. Така подготвените крокети, извалкајте ги во брашно, во 1 изматено јајце, во лебните трошки и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не заруменат. Потоа ставете ги на хартија за да се исцедат од вишокот маснотии и ставете ги во чинија за послужување.
  4. Киселите исечкајте ги на мали коцки и измешајте ги со мајонез и бибер. Убаво промешајте и додајте малку бело вино за да се разреди преливот, а потоа полијте го врз готовите крокети и послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: