Рецепти
Крокети со шунка Ана Ѓорова

Пржени, крцкави крокети со шунка и сос од кисели краставички и мајонез

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шунка(250 Грама)

Лебни трошки(2-3 Супени лажици)

Кисели краставички(2 )

Пченкарно брашно(100 Грама)

Мајонез(150 Грама)

Путер(50 Грама)

Брашно(150 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Јајце(2 )

Млеко(500 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Бело вино(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во тенџере на оган растопете го путерот и додајте сечкан магдонос и врело млеко. Мешајте со жица за матење и постепено додавајте го белото брашно. Тргнете од оган и продолжете да мешате додека тестото започне да се одделува од тенџерето.
  2. Потоа додајте го и пченкарното брашно, шунката исечкана на коцки, 1 јајце и соединете ја смесата. Со дланките земете од подготвената смеса и формирајте крокети.
  3. Така подготвените крокети, извалкајте ги во брашно, во 1 изматено јајце, во лебните трошки и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не заруменат. Потоа ставете ги на хартија за да се исцедат од вишокот маснотии и ставете ги во чинија за послужување.
  4. Киселите исечкајте ги на мали коцки и измешајте ги со мајонез и бибер. Убаво промешајте и додајте малку бело вино за да се разреди преливот, а потоа полијте го врз готовите крокети и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: