Рецепти
Крокети со шунка
Пржени, крцкави крокети со шунка и сос од кисели краставички и мајонез
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шунка(250 Грама)
Лебни трошки(2-3 Супени лажици)
Пченкарно брашно(100 Грама)
Мајонез(150 Грама)
Путер(50 Грама)
Брашно(150 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Јајце(2 )
Млеко(500 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Бело вино(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во тенџере на оган растопете го путерот и додајте сечкан магдонос и врело млеко. Мешајте со жица за матење и постепено додавајте го белото брашно. Тргнете од оган и продолжете да мешате додека тестото започне да се одделува од тенџерето.
- Потоа додајте го и пченкарното брашно, шунката исечкана на коцки, 1 јајце и соединете ја смесата. Со дланките земете од подготвената смеса и формирајте крокети.
- Така подготвените крокети, извалкајте ги во брашно, во 1 изматено јајце, во лебните трошки и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не заруменат. Потоа ставете ги на хартија за да се исцедат од вишокот маснотии и ставете ги во чинија за послужување.
- Киселите исечкајте ги на мали коцки и измешајте ги со мајонез и бибер. Убаво промешајте и додајте малку бело вино за да се разреди преливот, а потоа полијте го врз готовите крокети и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во