Рецепти
Лепчиња со компири и лук
Ароматични лепчиња што може да ги комбинирате со што сакате или да ги употребите за разни сендвичи
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(750 Грама)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Компир(3 покрупни )
Јогурт(1 Чаша)
Лук во прав(1 Пакување)
Ким(1 Кафена лажица)
Маргарин(125 Грама)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Компирите се варат во тенџере со посолена вода, се лупат и се пасираат.
- Во друг сад се мешаат брашното и солта, се додава квасецот да стаса.
- Во пасираните компири се додава јогуртот и убаво се меша. Потоа се додаваат лукот во прав и кимот, сето тоа заедно се меша и се додаваат брашното и квасецот.
- Се замесува тестото со млака вода по потреба (тестото треба да биде меко). Се остава да стаса 10-15 минути и потоа од него се прават топчиња.
- Маргаринот и маслото се ставаат во еден сад да се истопат заедно и добро се размешуваат, со нив со четкичка се мачка тавата за печење и се редат топчињата едно до друго.
- Одозгора се премачкуваат со маргаринот и по желба може да ги наросите со ким, сусам или ленено семе.
- Во тавата за печење се истура остатокот од истопениот маргарин, па лепчињата се печат на 200 степени додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во