Рецепти
Лиснато тесто со шунка
Лесно печиво со готово тесто кое е супер предјадење или лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(900 Грама)
Шунка(200 Грама)
Рендан кашкавал(80 Грама)
Путер(60 Грама)
Бадеми(60 Грама)
Брашно(40 Грама)
Млеко(6 Децилитри)
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Одмрзнатото тесто расукајте го на 1,5 см дебелина и исечете 16 кругови.
- Распоредете ги на навлажнет плех, па секој круг во средината малку притеснете го со прст. Премачкајте ги со изматено јајце.
- Печете ги 15 минути во рерна загреана на 200 степени.
- За филот направете сосо бешамел од брашното, путерот и млекото. Варете го 10 минути, посолете го и зачинете го со морското оревче.
- Ставете го кашкавалот и двапати мелената шунка. Наполнете ги со оваа смеса испечените кругови и посипете ги со бадемите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во