Рецепти
Лута крем супа Ана Ѓорова

Чили супа со моркови, зачини и слатка павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Морков(150 Грама)

Путер(2 Супени лажици)

Коцка за супа-бујон(200 Милилитри)

Чили во прав(2-3 Супени лажици)

Слатка павлака(2 Супени лажици)

Јаболко(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

Брашно(1/2 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кромидот и лукот исчистете ги и исечете ги ситно, а морковите излупете ги и исечете ги на парчиња.
  2. Јаболкото излупете го, исечете го на четвртинки, а потоа на мали коцки.
  3. Загрејте го путерот и во него динстајте ги кромидот и лукот, а потоа додајте ги јаболкото и морковите и сето тоа кратко пропржете го.
  4. Смесата посипете ја со брашно, уште малку пропржете ја и прелијте ја со супата. Оставете да зоврие на тивок оган и варете ја 20-тина минути. Зачинете со сол и со чили во прав.
  5. Зеленчукот заедно со водата испасирајте го и вратете го во тенџерето.
  6. Жолчката изматете ја и додавајте ја со постојано мешње во топлата, но не и врела супа.
  7. Ставете ја супата во чинии, во средината ставете од павлаката и со врвот од ножот разматете ја по супата за да добиете убава шара. На крај посипете ја со чили во прав и со ситно исечкани зачински билки.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: