Рецепти
Лута крем супа
Чили супа со моркови, зачини и слатка павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Морков(150 Грама)
Путер(2 Супени лажици)
Коцка за супа-бујон(200 Милилитри)
Чили во прав(2-3 Супени лажици)
Слатка павлака(2 Супени лажици)
Јаболко(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
Брашно(1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кромидот и лукот исчистете ги и исечете ги ситно, а морковите излупете ги и исечете ги на парчиња.
- Јаболкото излупете го, исечете го на четвртинки, а потоа на мали коцки.
- Загрејте го путерот и во него динстајте ги кромидот и лукот, а потоа додајте ги јаболкото и морковите и сето тоа кратко пропржете го.
- Смесата посипете ја со брашно, уште малку пропржете ја и прелијте ја со супата. Оставете да зоврие на тивок оган и варете ја 20-тина минути. Зачинете со сол и со чили во прав.
- Зеленчукот заедно со водата испасирајте го и вратете го во тенџерето.
- Жолчката изматете ја и додавајте ја со постојано мешње во топлата, но не и врела супа.
- Ставете ја супата во чинии, во средината ставете од павлаката и со врвот од ножот разматете ја по супата за да добиете убава шара. На крај посипете ја со чили во прав и со ситно исечкани зачински билки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во