Рецепти
Мини пити со праз Ана Ѓорова

Декоративни пити кои се подготвуваат многу едноставно, тоа што ви е потребно се соодветни кружни калапчиња за печење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(150 Грама)

Брашно(20 Грама)

Путер(90 Грама)

Праз(2 )

Млеко(2 Децилитри)

Јајце(1 )

Рендан кашкавал(80 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измешајте го интегралното брашно со 70 грама путер и со малку сол. Мешајте го тестото и изронете го меѓу рацете. Додајте 0,5 дл ладна вода и продолжете да месите сè додека не добиете хомогено тесто. Завиткајте го тестото во фолија и оставете го 30 минути во фрижидер.
  2. Ситно исечканиот праз ставете го во тава со останатиот путер, сол и 1 црпалка топла вода, па пржете го 10 минути. Посипете го со белото брашно, полијте го со млекото и пржете уште 5 минути.
  3. Оставете го празот настрана да се олади, па додајте го ренданиот кашкавал и јајцето.
  4. Расукајте го тестото и исечете го на 8 кругови со кои ќе прекриете 8 калапи со дијаметар од 8 см. Наполнете ги со кремот од праз и печете ги 25 минути на 200 степени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: