Рецепти
Мини пити со праз
Декоративни пити кои се подготвуваат многу едноставно, тоа што ви е потребно се соодветни кружни калапчиња за печење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(150 Грама)
Брашно(20 Грама)
Путер(90 Грама)
Праз(2 )
Млеко(2 Децилитри)
Јајце(1 )
Рендан кашкавал(80 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Измешајте го интегралното брашно со 70 грама путер и со малку сол. Мешајте го тестото и изронете го меѓу рацете. Додајте 0,5 дл ладна вода и продолжете да месите сè додека не добиете хомогено тесто. Завиткајте го тестото во фолија и оставете го 30 минути во фрижидер.
- Ситно исечканиот праз ставете го во тава со останатиот путер, сол и 1 црпалка топла вода, па пржете го 10 минути. Посипете го со белото брашно, полијте го со млекото и пржете уште 5 минути.
- Оставете го празот настрана да се олади, па додајте го ренданиот кашкавал и јајцето.
- Расукајте го тестото и исечете го на 8 кругови со кои ќе прекриете 8 калапи со дијаметар од 8 см. Наполнете ги со кремот од праз и печете ги 25 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во