Рецепти
Мини пици
Одлични се како предјадење за разни пригоди, а и за вечера со чаша вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(500 Милилитри)
Јајце(1 )
Масло(1 филџан )
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Оцет(1 Супена лажица)
Квасец(1 )
Кашкавал(500 Грама)
Шунка(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се растопува во млекото (претходно малку стоплено) и во него се додаваат шеќер, сол, оцет, 1 јајце и 1 филџан (неполн) масло.
- Сите состојки убаво се мешаат и во нив се додава брашното и се продолжува со месење на тестото.
- Кога убаво ќе се измеси, се остава да стаса околу 50 минути.
- Потоа се размесува тестото на мали крукчиња и се редат во подмачкано плехче.
- Секое крукче се развлекува на набрашнета маса и се премачкува прво со кечап, врз него кашкавал, шунка или чајна, сечкани маслинки и кругови домати.
- Секоја пица на крај се наросува со оригано.
- Пиците се печат во загреана рерна на 250°C околу 20 минути. Се јадат топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во