Рецепти
Мини пици Ана Ѓорова

Одлични се како предјадење за разни пригоди, а и за вечера со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Јајце(1 )

Масло(1 филџан )

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Оцет(1 Супена лажица)

Квасец(1 )

Кашкавал(500 Грама)

Шунка(300 Грама)

Зелени маслинки

Црни маслинки

Домат

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува во млекото (претходно малку стоплено) и во него се додаваат шеќер, сол, оцет, 1 јајце и 1 филџан (неполн) масло.
  2. Сите состојки убаво се мешаат и во нив се додава брашното и се продолжува со месење на тестото.
  3. Кога убаво ќе се измеси, се остава да стаса околу 50 минути.
  4. Потоа се размесува тестото на мали крукчиња и се редат во подмачкано плехче.
  5. Секое крукче се развлекува на набрашнета маса и се премачкува прво со кечап, врз него кашкавал, шунка или чајна, сечкани маслинки и кругови домати.
  6. Секоја пица на крај се наросува со оригано.
  7. Пиците се печат во загреана рерна на 250°C околу 20 минути. Се јадат топли.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: