Рецепти
Мусака со кисела зелка Ана Ѓорова

Уникатен рецепт за мусака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисела зелка(800 Грама)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Кромид(2 Главици)

Јајце(5 )

Павлака(4 Супени лажици)

Слатка павлака(100 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

Вегета(1 Кафена лажица)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Кромидот ситно се сечка и се пржи во тава на загреано масло.
  2. Додадете го меленото месо и зачинете со вегета и бибер. Додајте и малку вода и сè заедно динстајте.
  3. Во меѓувреме сварете го оризот.
  4. Кога филот ќе биде при крај додајте му јајце и оставете го уште неколку минути.
  5. Во друга тава ставете ја сечканата кисела зелка со малку масло да се продинста.
  6. Тавчето за печење или огноотпорниот сад премачкајте го со масло и ставете половина од киселата зелка.
  7. Врз зелката ставете го оризот, а врз него месото.
  8. Со остатокот од зелката покријте го филот, ставете малку вода и покријте го садот за печење со фолија.
  9. Печете на 200 степени околу половина час.
  10. За прелив употребете 4 јајца, кисела павлака и павлака за готвење, посолете, сè убаво измешајте и прелијте ја муската.
  11. Вратете ја во рерна без фолија додека преливот не фати убава кора.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: