Рецепти
Мусака со кисела зелка
Уникатен рецепт за мусака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела зелка(800 Грама)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кромид(2 Главици)
Јајце(5 )
Павлака(4 Супени лажици)
Слатка павлака(100 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
Вегета(1 Кафена лажица)
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Кромидот ситно се сечка и се пржи во тава на загреано масло.
- Додадете го меленото месо и зачинете со вегета и бибер. Додајте и малку вода и сè заедно динстајте.
- Во меѓувреме сварете го оризот.
- Кога филот ќе биде при крај додајте му јајце и оставете го уште неколку минути.
- Во друга тава ставете ја сечканата кисела зелка со малку масло да се продинста.
- Тавчето за печење или огноотпорниот сад премачкајте го со масло и ставете половина од киселата зелка.
- Врз зелката ставете го оризот, а врз него месото.
- Со остатокот од зелката покријте го филот, ставете малку вода и покријте го садот за печење со фолија.
- Печете на 200 степени околу половина час.
- За прелив употребете 4 јајца, кисела павлака и павлака за готвење, посолете, сè убаво измешајте и прелијте ја муската.
- Вратете ја во рерна без фолија додека преливот не фати убава кора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во