Рецепти
Печена мисирка со лимон, магдонос и бел лук
Мисирка не мора да биде јадење само за божиќните празници, всушност, добро подготвена мисирка е одличен избор за фамилијарните неделни ручеци
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мисиркино месо(4 Килограми)
Црн лук(2 Чешниња)
Лимон(1 )
Лук(1 Главица)
Ловоров лист(6 Листови)
Димена сланина(8 Парчиња)
Путер(375 Грама)
Маслиново масло(1 Кафена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)
Листови магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Загрејте ја рерната на 220°C.
- Во меѓувреме подгответе го путерот со билки. Ставете го путерот во голем сад и зачинете го со сол и бибер. Додајте маслиново масло и измешајте добро. Додајте го меснатиот дел и сокот од лимонот, истолчениот лук и ситно сечканиот магдонос. Измешајте добро за да се соедини смесата.
- Извадете ги внатрешностите од мисирката. Внатрешноста добро зачинете ја со сол и бибер, а потоа наполнете ја со црн лук, лимон, преполовен бел лук и два ловорови листа.
- Со раце олабавете ја кожата на градите, почнувајќи од дното на птицата, така што зачинетиот путер може да се намачка под неа, да се внимава кожата да остане неуништена.
- Повторете ја постапката со кожата на нозете – од долната страна на градите со рацете повлечете ја кожата накај нозете за да направите шуплина.
- Половина од зачинетиот путер ставете го во шуплината под кожата. На надворешната страна на кожата нежно тријте го путерот на градите, така што месото е рамномерно подмачкано. На крајот ставете ги останатите ловорови лисја под кожата на градите.
- Ставете ја мисирката во голем плех за печење со градите свртена нагоре. Остатокот од путерот намачкајте го насекаде по кожата. Добро зачинете со сол и бибер, а потоа посипете малку маслиново масло (ако сте подготвени еден ден однапред, покријте ја мисирката со алуминиумска фолија и ставете ја во фрижидер).
- Мисирката се пече во топла рерна 10 до 15 минути.
- Извадете го плехот од рерна, прелијте ја мисирката со сосот од тавата, одозгора наредете парчињата сланина за мисирката да остане сочна и повторно прелијте со сосот. Намалете ја температурата на 180°C и печете околу 2 ½ часа со повремено преливање.
- За да проверите дали мисирката е печена, со ражен прободете го најдебелиот дел од ногата и видете дали излегуваат транспарентни сокови, не треба да бидат розеникави. Бидејќи температурата на печката и големината на мисирки се разликуваат, важно е да се провери дали мисирката е испечена околу 30 минути пред предвиденото време на печењето. Ако соковите се розеви, печете уште 15 минути и проверете уште еднаш. Повторете онолку пати колку што е потребно додека мисирката не се испече.
- Преместете ја мисирката на загреана тацна и оставете да отстои во топло место најмалку 45 минути. Извадете ги ловоровите лисја под кожата пред сечење. Послужете ја мисирката со врел сос и прилози.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во