Рецепти
Пиле со кокос на индонезиски начин
Ароматично пилешко месо во интересен сос – специјалитет приготвен на индонезиски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 )
Див (мечкин) лук(1 Гранче)
Лук(2 Чешниња)
Кокосови снегулки(3 Супени лажици)
Пченкарно масло(0.5 Децилитар)
Пилешка супа(2 Децилитри)
Доматен сос(1 Децилитар)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Чили пиперка(1 )
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)
Ѓумбир(1 )
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во длабока тава на оган стопете маргарин и додајте го исечканиот свеж ѓумбир, чили пиперката, дивиот лук и исечканиот лук, а потоа ставете го посоленото пиле и пржете го со состојките од двете страни.
- По неколку минути додајте го ренданиот кокос и кората од лимон, полијте со готовата пилешка супа и оставете на оган.
- Кога месото ќе омекне, додајте го сосот од домати помешан со пченкарниот скроб и оставете смесата да зоврие.
- Послужете го пилешкото месо со печурки и ориз и декорајте со чили пиперка и млад кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во