Рецепти
Пире од грав (посно)
Вкусен гарнир од грав и кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(500 Грама)
Кромид(3 Главици)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(малку )
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Гравот се мие и се вари. Откако ќе проврие, водата се фрла, се налева нова вода и се додаваат 3 главици исечкан кромид. Гравот се вари додека да омекне.
- Кога ќе се свари, се цеди, а водата се чува. Гравот се пасира.
- Во лонец се става масло и брашно и се пржи, па се додава црвен пипер. Запршката се става врз гравот, сè убаво заедно се меша, се посолува, се прелива со водата во која се вареше гравот и се остава да се вари заедно со запршката уште некое време.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во