Рецепти
Пита од ориз и праз (посно)
Посна пита со праз, погодна за секакви пости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Белиот дел од празот ситно исечете го и во малку масло пропржете го додека не омекне.
- Во солена вода обарете го оризот. Исцедениот ориз измешајте го со празот и уште малку пржете, а потоа ставете сол и бибер.
- Тавчете намрсете го од сите страни. Ставете две кори, намастете ги, сипајте дел од филот, па пак две намастени кори и фил и се додека целиот материјал не се потроши.
- Редењето завршете го со кора, премачкајте ја со масло и питата печете ја во загреана рерна.
- Испечената пита испрскајте ја со вода и покријте ја со платнена крпа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во