Рецепти
Пита со блитва и со коприва Ана Ѓорова

Вегетаријански рецепт што може да го подготвите за предјадење или појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата и копривата се чистат, се мијат и кратко се обаруваат во солена вода. Потоа се цедат, се преливаат со млаз студена вода, повторно се цедат од водата и се сечкаат ситно.
  2. Во сад се ставаат свежото сирење, блитвата, копривата и јајцата и се промешува.
  3. Во садот се додава маслото и потоа брашната измешани со прашокот за печиво.
  4. Во смесата се додаваат павлаката, ситно сечканиот лук и свежите зачински билки (босилек, магдонос, мајчина душичка, рузмарин).
  5. Се зачинува со сол, бибер, вегета и мускатно оревче, се става во обложена тепсија и се пече 40 минути во рерна загреана на 200 степени.
  6. Печената пита се остава неколку минути во тепсијата, па се вади хартијата за печење и се сече на парчиња.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: