Рецепти
Пита со кисела зелка
Зимата не може да се замисли без кисела зелка и топла пита, а овој рецепт е одличен за сите вкусови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Масло(250 грама )
Маргарин(250 грама )
Кисела зелка(1 помала главица )
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец во прав(малку )
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
Вода(по потреба )
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во тенџере на оган се пржи ситно исечканата зелка со 150 мл масло додека убаво да омекне, па се додава 1 лажиче црвен пипер.
- Во сад се ставаат брашното, солта, сувиот квасец.
- Се мешаат и потоа се додаваат оцетот, малку масло и вода по потреба да се замеси убаво, меко тесто.
- Се прават топчиња и по малку се засукуваат, се премачкуваат со маргарин, па се ставаат 2 топчиња едно врз друго.
- Така се прават и преостанатите и се оставаат да отстојат 30 минути.
- Потоа се сука кора и се попрскува со масло и со маргарин, па се става од пржената зелка и се витка кората во ролат.
- Така свитка се става во подмачкана кружна тава и се редат и останатите кори како полжавче додека да се наполни тавата.
- Питата се пече во рерна на 200 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во