Рецепти
Пита со кисела зелка Ана Ѓорова

Зимата не може да се замисли без кисела зелка и топла пита, а овој рецепт е одличен за сите вкусови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Масло(250 грама )

Маргарин(250 грама )

Кисела зелка(1 помала главица )

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец во прав(малку )

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Вода(по потреба )

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере на оган се пржи ситно исечканата зелка со 150 мл масло додека убаво да омекне, па се додава 1 лажиче црвен пипер.
  2. Во сад се ставаат брашното, солта, сувиот квасец.
  3. Се мешаат и потоа се додаваат оцетот, малку масло и вода по потреба да се замеси убаво, меко тесто.
  4. Се прават топчиња и по малку се засукуваат, се премачкуваат со маргарин, па се ставаат 2 топчиња едно врз друго.
  5. Така се прават и преостанатите и се оставаат да отстојат 30 минути.
  6. Потоа се сука кора и се попрскува со масло и со маргарин, па се става од пржената зелка и се витка кората во ролат.
  7. Така свитка се става во подмачкана кружна тава и се редат и останатите кори како полжавче додека да се наполни тавата.
  8. Питата се пече во рерна на 200 степени околу 40 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: