Рецепти
Пита со млад кромид
Пита со млад кромид за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1/2 )
Сол(1 Кафена лажица)
Млад кромид(4 )
Јајце(2 )
Масло(2 Супени лажици)
Брашно(1 Кафена лажица)
Масло(250 милилитри за прскање на корите )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Прво се подготвува филот: младиот кромид се сечка, се вари и се цеди од водата, потоа во него се додаваат 2 јајца, сол, 2 лажици масло и 1 лажиче брашно.
- Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња.
- Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав да се посуши. Истото се повторува со сите кори.
- Се зема првата кора, се прска со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На полукругот се става од филот, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче број 34. Постапката е иста за сите кори.
- Се пече веднаш во загреана рерна на 250 степени, 5 минути. Потоа температурата се намалува на 200 степени и се пече 30 минути да зарумени.
- Изладената пита се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во