Рецепти
Пита со млад кромид Ана Ѓорова

Пита со млад кромид за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вода

Млад кромид(4 )

Јајце(2 )

Масло(2 Супени лажици)

Брашно(1 Кафена лажица)

Масло(250 милилитри за прскање на корите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Прво се подготвува филот: младиот кромид се сечка, се вари и се цеди од водата, потоа во него се додаваат 2 јајца, сол, 2 лажици масло и 1 лажиче брашно.
  2. Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња.
  3. Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав да се посуши. Истото се повторува со сите кори.
  4. Се зема првата кора, се прска со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На полукругот се става од филот, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче број 34. Постапката е иста за сите кори.
  5. Се пече веднаш во загреана рерна на 250 степени, 5 минути. Потоа температурата се намалува на 200 степени и се пече 30 минути да зарумени.
  6. Изладената пита се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа да омекне.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: