Рецепти
Пита со млад кромид Ана Ѓорова

Пита со млад кромид за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вода

Млад кромид(4 )

Јајце(2 )

Масло(2 Супени лажици)

Брашно(1 Кафена лажица)

Масло(250 милилитри за прскање на корите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Прво се подготвува филот: младиот кромид се сечка, се вари и се цеди од водата, потоа во него се додаваат 2 јајца, сол, 2 лажици масло и 1 лажиче брашно.
  2. Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња.
  3. Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав да се посуши. Истото се повторува со сите кори.
  4. Се зема првата кора, се прска со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На полукругот се става од филот, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче број 34. Постапката е иста за сите кори.
  5. Се пече веднаш во загреана рерна на 250 степени, 5 минути. Потоа температурата се намалува на 200 степени и се пече 30 минути да зарумени.
  6. Изладената пита се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа да омекне.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: