Рецепти
Пита со млад кромид Ана Ѓорова

Пита со млад кромид за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вода

Млад кромид(4 )

Јајце(2 )

Масло(2 Супени лажици)

Брашно(1 Кафена лажица)

Масло(250 милилитри за прскање на корите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Прво се подготвува филот: младиот кромид се сечка, се вари и се цеди од водата, потоа во него се додаваат 2 јајца, сол, 2 лажици масло и 1 лажиче брашно.
  2. Се замесува тесто и се дели на 8 топчиња.
  3. Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав да се посуши. Истото се повторува со сите кори.
  4. Се зема првата кора, се прска со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На полукругот се става од филот, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче број 34. Постапката е иста за сите кори.
  5. Се пече веднаш во загреана рерна на 250 степени, 5 минути. Потоа температурата се намалува на 200 степени и се пече 30 минути да зарумени.
  6. Изладената пита се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа да омекне.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: