Рецепти
Пита со палента
Интересен рецепт од палента како вкусна идеја за појадок, предјадење или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Јогурт(200 Милилитри)
Газирана вода(200 Милилитри)
Палента(200 Грама)
Брашно(200 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Масло(100 Милилитри)
Црни маслинки(сечкани 100 Грама)
Рендан кашкавал(150 Грама)
Пилешки гради(сечкани 150 Грама)
Сирење(дробено 150 Грама)
Зелена пиперка(сечкана 1 )
Домат(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Во еден сад ги кршиме јајцата и потоа матиме 3 минути.
- Во изматените јајца ги додаваме газираната вода, јогуртот, палентата, брашното, прашокот за печиво и солта.
- Изматената смеса ја истураме во тепсија број 30.
- Во смесата почнуваме да ги редиме сечканите состојки, најпрво маслинките, потоа сирењето, па пилешките гради, кашкавалот, пиперката исечена на кругови како и црвениот домат. Се зачинува со оригано.
- Тепсијата се става да се шпече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во