Рецепти
Пита со палента Ана Ристеска

Интересен рецепт од палента како вкусна идеја за појадок, предјадење или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Јогурт(200 Милилитри)

Газирана вода(200 Милилитри)

Палента(200 Грама)

Брашно(200 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Масло(100 Милилитри)

Црни маслинки(сечкани 100 Грама)

Рендан кашкавал(150 Грама)

Пилешки гради(сечкани 150 Грама)

Сирење(дробено 150 Грама)

Зелена пиперка(сечкана 1 )

Домат(1 )

Сол

Суво оригано

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во еден сад ги кршиме јајцата и потоа матиме 3 минути.
  2. Во изматените јајца ги додаваме газираната вода, јогуртот, палентата, брашното, прашокот за печиво и солта.
  3. Изматената смеса ја истураме во тепсија број 30.
  4. Во смесата почнуваме да ги редиме сечканите состојки, најпрво маслинките, потоа сирењето, па пилешките гради, кашкавалот, пиперката исечена на кругови како и црвениот домат. Се зачинува со оригано.
  5. Тепсијата се става да се шпече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: