Рецепти
Пита со спанаќ и урда
Лесна домашна пита
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Млеко(75 Милилитри)
Газирана вода(50 Милилитри)
Квасец(1/2 )
Шеќер(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Јајце(3 )
Маргарин(1/4 )
Спанаќ(200 Грама)
Урда(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се замесува тесто од 1 јајце, брашното, млекото, киселата вода, пола свеж квасец, сол и шеќер, па потоа со маргарин се размесува неколку пати за да излезе лисната кора.
- Спанаќот се мие (може и било кое друго зелје) и се проврива во вода, па се цеди. Потоа се меша со 2 изматени јајца, се додава урдата и се изедначува смесата.
- Кората се става врз подмачкан плех, врз неа се истура филот, се ренда малку пармезан и се додава путер. Се пече 15 минути на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во