Рецепти
Пита со спанаќ и урда Ана Ѓорова

Лесна домашна пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Млеко(75 Милилитри)

Газирана вода(50 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Јајце(3 )

Маргарин(1/4 )

Спанаќ(200 Грама)

Урда(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се замесува тесто од 1 јајце, брашното, млекото, киселата вода, пола свеж квасец, сол и шеќер, па потоа со маргарин се размесува неколку пати за да излезе лисната кора.
  2. Спанаќот се мие (може и било кое друго зелје) и се проврива во вода, па се цеди. Потоа се меша со 2 изматени јајца, се додава урдата и се изедначува смесата.
  3. Кората се става врз подмачкан плех, врз неа се истура филот, се ренда малку пармезан и се додава путер. Се пече 15 минути на 180 степени.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: