Рецепти
Пита со спанаќ и урда Ана Ѓорова

Лесна домашна пита

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Млеко(75 Милилитри)

Газирана вода(50 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Јајце(3 )

Маргарин(1/4 )

Спанаќ(200 Грама)

Урда(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се замесува тесто од 1 јајце, брашното, млекото, киселата вода, пола свеж квасец, сол и шеќер, па потоа со маргарин се размесува неколку пати за да излезе лисната кора.
  2. Спанаќот се мие (може и било кое друго зелје) и се проврива во вода, па се цеди. Потоа се меша со 2 изматени јајца, се додава урдата и се изедначува смесата.
  3. Кората се става врз подмачкан плех, врз неа се истура филот, се ренда малку пармезан и се додава путер. Се пече 15 минути на 180 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: