Рецепти
Погачици со чварки и сирење
Можеби е потребно подолго време за нивна подготовка, но овие печива се многу вкусни и погодни за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чварки(200 Грама)
Биено сирење(200 Грама)
Јајце(2 )
Млеко(150 Милилитри)
Свинска маст(1 Супена лажица)
Квасец(20 Грама)
Брашно(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Во длабок сад се мешаат иситнетите чварки, јајцата, млекото, маста, квасецот, брашното, солта и биберот. Се замесува тесто и се остава да отстои околу 20 минути.
- Се развлекува кора со сукало, се премачкува со маргарин, се превиткува 2-3 пати и се остава 30 минути на ладно место. Оваа постапка се повторува трипати.
- Последниот пат се развлекува кора, се вадат форми (по избор), се ставаат парченца сирење, се поклопува тестото, со прсти ги стискаме краевите и ги редиме во подмачкано тавче малку да нараснат.
- Одозгора погачиците се премачкуваат со жолчка и се печат на 200 степени околу 30 минути да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во