Рецепти
Похувани полжави
Специјалитет од полжави како одлично предјадење кое оди со чаша вино или пиво.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Полжавите најпрво треба да се сварат, да се извадат од куќичките и убаво да се исчистат.
- Сварените и исчистени полжави се валкаат во брашно, потоа во јајце и на крај во лебни ронки.
- Така приготвените полжави се ставаат да се пржат во загреано масло додека заруменат.
- Испржените полжави се вадат од садот каде што се пржеле и се стваат на хартија за да се исцеди вишокот масло. Се сервираат и се јадат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во