Рецепти
Полнет печен компир Ана Ѓорова

Одличен и декоративен додаток на главното јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1 поголем )

Сол

Печеница

Путер

Хопла(2 Чаши)

Кашкавал(150 Грама)

Зденка(3 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Компирот се лупи, се мие, се суши и потоа од горната страна се засекува со остар нож на секои 2-3 милиметри, па добива облик на спирала.
  2. Во секој засек на компирот се става по едно тенко парченце од саламурниот врат и тоа полека и внимателно се вовлекува со помош на ножот.
  3. Потоа компирот се премачкува со путер и добро се посолува, се полева со половина чаша неутрална павлака (хопла).
  4. Се става во загреана рерна на 180-200°C да се пече околу 45 минути. Некаде по 20 минути откако ќе се стави во рерна, се полива и со преостанатата половина чаша неутрална хопла.
  5. Кога компирот добро ќе зарумени, одозгора му се ставаат 100 г рендан кашкавал и повторно се враќа во рерна да се допече.
  6. Зденките, 1 чаша хопла и 50 г кашкавал се мешаат и се ставаат на умерен оган смесата целосно да се стопи и соедини.
  7. Кога смесата ќе стане хомогена, сосот е готов и се сервира заедно со компирот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: