Рецепти
Полнет печен компир
Одличен и декоративен додаток на главното јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Компирот се лупи, се мие, се суши и потоа од горната страна се засекува со остар нож на секои 2-3 милиметри, па добива облик на спирала.
- Во секој засек на компирот се става по едно тенко парченце од саламурниот врат и тоа полека и внимателно се вовлекува со помош на ножот.
- Потоа компирот се премачкува со путер и добро се посолува, се полева со половина чаша неутрална павлака (хопла).
- Се става во загреана рерна на 180-200°C да се пече околу 45 минути. Некаде по 20 минути откако ќе се стави во рерна, се полива и со преостанатата половина чаша неутрална хопла.
- Кога компирот добро ќе зарумени, одозгора му се ставаат 100 г рендан кашкавал и повторно се враќа во рерна да се допече.
- Зденките, 1 чаша хопла и 50 г кашкавал се мешаат и се ставаат на умерен оган смесата целосно да се стопи и соедини.
- Кога смесата ќе стане хомогена, сосот е готов и се сервира заедно со компирот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во