Рецепти
Полнет печен компир Ана Ѓорова

Одличен и декоративен додаток на главното јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1 поголем )

Сол

Печеница

Путер

Хопла(2 Чаши)

Кашкавал(150 Грама)

Зденка(3 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Компирот се лупи, се мие, се суши и потоа од горната страна се засекува со остар нож на секои 2-3 милиметри, па добива облик на спирала.
  2. Во секој засек на компирот се става по едно тенко парченце од саламурниот врат и тоа полека и внимателно се вовлекува со помош на ножот.
  3. Потоа компирот се премачкува со путер и добро се посолува, се полева со половина чаша неутрална павлака (хопла).
  4. Се става во загреана рерна на 180-200°C да се пече околу 45 минути. Некаде по 20 минути откако ќе се стави во рерна, се полива и со преостанатата половина чаша неутрална хопла.
  5. Кога компирот добро ќе зарумени, одозгора му се ставаат 100 г рендан кашкавал и повторно се враќа во рерна да се допече.
  6. Зденките, 1 чаша хопла и 50 г кашкавал се мешаат и се ставаат на умерен оган смесата целосно да се стопи и соедини.
  7. Кога смесата ќе стане хомогена, сосот е готов и се сервира заедно со компирот.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: