Рецепти
Полнет венец
Вкусно македонско предјадење на вашиот ручек.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Квасец(25 Грама)
Колбас(120 Грама)
Сирење(70 Грама)
Овчо сирење(70 Грама)
Кравјо сирење(70 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Свинска маст(100 Грама)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Во тенџере ги ставаме трите јајца и налеваме вода. Тенџерето го ставаме на оган и оставаме да врие додека јајцата не бидат тврдо варени.
- Во поголем длабок сад ставаме 60 грама брашно и 25 грама квасец. Посолуваме и додаваме вода.
- Го размешуваме квасецот со брашното и водата. Додаваме уште една лажица брашно и го оставаме тестото половина час да стаса.
- Во керамичка тава го ставаме преостанатото брашно и во средината правиме вдлабнатина. Во вдлабнатината го истураме стасаниот квасец и посолуваме. Потоа во тавата додаваме и вода и замесуваме меко тесто. Тестото го месиме со рака и го оставаме во тавата да стасува.
- Тестото го размесуваме во тавата и во средината го додаваме и пармезанот. Потоа тестото го ставаме на работната маса и убаво го месиме со двете раце.
- Со сукалка развлекуваме подебела кора. Тестото го преклопуваме 4 пати и го ставаме во тавата.
- Во меѓувреме го подготвуваме филот.
- Во поголем длабок сад ги рендаме трите вида на сирење и кашкавалот. Колбасот го сечеме на парчиња и го додаваме во садот. Варените јајца ги лупиме и ги оставаме на даската за сечење.
- Содржината во садот ја промешуваме и ја зачинуваме со мелен црн пипер. Повторно промешуваме и го оставаме садот настрана.
- Стасаното тесто го ставаме на работната маса и со сукалка расукуваме кора. Врз кората го ставаме филот од садот, а врз филот варените јајца исечени на половинки.
- Краевите на тестото ги преклопуваме за да не испаѓа филот. Потоа виткаме ролат.
- Ролатот со раце го влечеме во должина, а потоа од него формираме венец. Со нож го засекуваме венецот на неколку места, за да дише тестото за време на печењето.
- Тавата за печење ја премачкуваме со свинска маст и во неа го ставаме венецот. И венецот го премачкуваме со свинска маст и го оставаме да стаса.
- Кршиме едно јајце и ги раздвојуваме белката и жолчката. Жолчката ја матиме со вилушка. Потоа со четка со жолчката го премачкуваме венецот. Одозгора наросуваме сусам.
- Тавата со полиениот венец ја ставаме во рерна. Печеме 30 минути на 250 степени.
- Откако венецот ќе добие златнорумена боја, ја вадиме тавaта од рерна и ја ставаме на работната маса. Го одлепуваме венецот од тавата и го ставаме на чинија за сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во