Рецепти
Прженки од цвекло Ана Ѓорова

Вкусен вегетаријански рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Цвекло(300 Грама)

Ориз(150 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(20 Грама)

Брашно(40 Грама)

Лебни трошки(50 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Млеко(40 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Излупеното цвекло варете го 20 минути во малку посолена вода, а потоа исцедете го и исечкајте го на ленти.
  2. Во меѓувреме во посебен сад варете го оризот за малку да омекне, а потоа исцедете го.
  3. На загреан маргарин пригответе малку бешамел сос со малку пржено брашно и млеко.
  4. Кога ќе се олади сосот, помешајте го изматеното јајце, цвеклото, оризот и лебните трошки. По вкус додајте сол и бибер.
  5. Сето тоа убаво измешајте го, па со лажица или со раце обликувајте ги прженките.
  6. Во тава со загреано масло пржете ги додека не поцрвенат убаво од двете страни.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: