Рецепти
Рижото со црвени пиперки
Вкусно јадење што може да биде предјадење или гарнир со главното јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Главица)
Морков(1 поголем )
Црвена пиперка(4 )
Ориз(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Црвените пиперки се печат на жар или во рерна, па се лупат и се сечкаат по должина на тенки лентички.
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат и се динстаат во тава со малку масло додека омекнат.
- Потоа се додаваат ренданиот морков и оризот и се продолжува со динстање уште 10 минути со постојано мешање.
- Се додаваат црвените пиперки, се налева малку вода и уште малку се династа.
- Се намалува температурата, се долева вода колку да го покрие зеленчукот и се остава да се вари на умерен оган околу 20 минути.
- На самиот крај по желба, рижотото се прелива со павлака за готвење, се поклопува и се остава малку да отстои пред сервирање. Наместо павлака, може само да го декорирате со печени црвени пиперки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во