Рецепти
Ролат погача Ана Ѓорова

Вкусна домашна погача со урда што може да ја комбинирате со разни намази и салати по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(1 Чаша)

Квасец(1 )

Маргарин(150 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Сусам(50 Грама)

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот го ставаме да стаса во млако млеко.
  2. Брашното го ставаме во длабок сад и го додаваме ситно сечканиот маргарин, стасаниот квасец, па шеќерот и солта, една белка (жолчката ја тргаме за премачкување).
  3. Месиме со рака додека да добиеме средно меко тесто, па потоа го оставаме да отстои 20 минути на топло место.
  4. Од тестото се сука кора со дебелина од 0,5 см и се мачка со фил од едно изматено јајце измешано со 400 г урда.
  5. Се витка во ролна и се сече како ролат на парчиња од 4 см.
  6. Парчињата се редат во подмачкан плех едно до друго и се оставаат да нараснат.
  7. Откако погачата ќе стаса, се премачкува со жолчката и се посипува со сусам. Се остава повторно да стаса, а потоа се пече на 180°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: