Рецепти
Ролат погача Ана Ѓорова

Вкусна домашна погача со урда што може да ја комбинирате со разни намази и салати по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(1 Чаша)

Квасец(1 )

Маргарин(150 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Сусам(50 Грама)

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот го ставаме да стаса во млако млеко.
  2. Брашното го ставаме во длабок сад и го додаваме ситно сечканиот маргарин, стасаниот квасец, па шеќерот и солта, една белка (жолчката ја тргаме за премачкување).
  3. Месиме со рака додека да добиеме средно меко тесто, па потоа го оставаме да отстои 20 минути на топло место.
  4. Од тестото се сука кора со дебелина од 0,5 см и се мачка со фил од едно изматено јајце измешано со 400 г урда.
  5. Се витка во ролна и се сече како ролат на парчиња од 4 см.
  6. Парчињата се редат во подмачкан плех едно до друго и се оставаат да нараснат.
  7. Откако погачата ќе стаса, се премачкува со жолчката и се посипува со сусам. Се остава повторно да стаса, а потоа се пече на 180°C.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: