Рецепти
Ролат погача Ана Ѓорова

Вкусна домашна погача со урда што може да ја комбинирате со разни намази и салати по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(1 Чаша)

Квасец(1 )

Маргарин(150 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Сусам(50 Грама)

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот го ставаме да стаса во млако млеко.
  2. Брашното го ставаме во длабок сад и го додаваме ситно сечканиот маргарин, стасаниот квасец, па шеќерот и солта, една белка (жолчката ја тргаме за премачкување).
  3. Месиме со рака додека да добиеме средно меко тесто, па потоа го оставаме да отстои 20 минути на топло место.
  4. Од тестото се сука кора со дебелина од 0,5 см и се мачка со фил од едно изматено јајце измешано со 400 г урда.
  5. Се витка во ролна и се сече како ролат на парчиња од 4 см.
  6. Парчињата се редат во подмачкан плех едно до друго и се оставаат да нараснат.
  7. Откако погачата ќе стаса, се премачкува со жолчката и се посипува со сусам. Се остава повторно да стаса, а потоа се пече на 180°C.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: