Рецепти
Ролат погача
Вкусна домашна погача со урда што може да ја комбинирате со разни намази и салати по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Млеко(1 Чаша)
Квасец(1 )
Маргарин(150 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(2 Кафени лажици)
Јајце(2 )
Сусам(50 Грама)
Урда(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Квасецот го ставаме да стаса во млако млеко.
- Брашното го ставаме во длабок сад и го додаваме ситно сечканиот маргарин, стасаниот квасец, па шеќерот и солта, една белка (жолчката ја тргаме за премачкување).
- Месиме со рака додека да добиеме средно меко тесто, па потоа го оставаме да отстои 20 минути на топло место.
- Од тестото се сука кора со дебелина од 0,5 см и се мачка со фил од едно изматено јајце измешано со 400 г урда.
- Се витка во ролна и се сече како ролат на парчиња од 4 см.
- Парчињата се редат во подмачкан плех едно до друго и се оставаат да нараснат.
- Откако погачата ќе стаса, се премачкува со жолчката и се посипува со сусам. Се остава повторно да стаса, а потоа се пече на 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во